8 marca 2014

Tęczowe muffinki

Dziś przepis na tęczowe muffinki. Dzieci były nimi zachwycone. Przepis na ciasto marchewkowe pochodzi od Zosi z Make Coocking Easier do zobaczenia tu. Z oryginalnego przepisu wychodzi bardzo dużo ciasta (na dużą blachę), dlatego zmniejszyłam proporcje o połowę i lekko je zmodyfikowałam. Bardzo lubię to ciasto, bo szybko się je robi i piecze! Poza tym ja zwykle potrzebne składniki mam w kuchni. Wspaniale pachnie cynamonem, a dzięki marchewce jest dość wilgotne. Polecam. Muffinki możecie przygotować również z innego przepisu i po prostu ozdobić je w taki sam sposób. 


Składniki na babeczki (12 szt):
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka startej marchewki (na dużych oczkach)
Wszystkie składniki mieszamy (można ręcznie), na końcu dodajemy marchewkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do uzyskania"suchego patyczka"
Składniki na krem:
  • serek mascarpone 500g
  • cukier puder
  • barwnik niebieski 
  • żelki tęczowe Zozzole to kupienia w Tesco
Babeczki nacinamy delikatnie nożem w miejscach gdzie jaką stać końce tęczy i wkładamy żelki do babeczek. Składniki na krem łączymy ze sobą i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy na babeczki. Ja używam barwników w proszku i daję dosłownie szczypnę żeby uzyskać taki delikatny kolor. Jeśli damy za dużo barwnika kolor będzie zbyt ciemny. Do nakładania barwników polecam patyczki do szaszłyków lub kosmetyczne. 





2 komentarze:

  1. babeczki wyglądają wspaniale, mam ochotę upiec je zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bez dekorowania kremem są naprawdę szybkie do zrobienia.

      Usuń