Dziś przepis na tęczowe muffinki. Dzieci były nimi zachwycone. Przepis na ciasto marchewkowe pochodzi od Zosi z Make Coocking Easier do zobaczenia tu. Z oryginalnego przepisu wychodzi bardzo dużo ciasta (na dużą blachę), dlatego zmniejszyłam proporcje o połowę i lekko je zmodyfikowałam. Bardzo lubię to ciasto, bo szybko się je robi i piecze! Poza tym ja zwykle potrzebne składniki mam w kuchni. Wspaniale pachnie cynamonem, a dzięki marchewce jest dość wilgotne. Polecam. Muffinki możecie przygotować również z innego przepisu i po prostu ozdobić je w taki sam sposób.
Składniki na babeczki (12 szt):
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szklanka startej marchewki (na dużych oczkach)
Wszystkie składniki mieszamy (można ręcznie), na końcu dodajemy marchewkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do uzyskania"suchego patyczka"
Składniki na krem:
- serek mascarpone 500g
- cukier puder
- barwnik niebieski
- żelki tęczowe Zozzole to kupienia w Tesco
Babeczki nacinamy delikatnie nożem w miejscach gdzie jaką stać końce tęczy i wkładamy żelki do babeczek. Składniki na krem łączymy ze sobą i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nakładamy na babeczki. Ja używam barwników w proszku i daję dosłownie szczypnę żeby uzyskać taki delikatny kolor. Jeśli damy za dużo barwnika kolor będzie zbyt ciemny. Do nakładania barwników polecam patyczki do szaszłyków lub kosmetyczne.
babeczki wyglądają wspaniale, mam ochotę upiec je zaraz :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bez dekorowania kremem są naprawdę szybkie do zrobienia.
Usuń